Cursussen

RONNIE GARDINER METHODE

Ronnie Gardiner MethodeDe Ronnie Gardiner Methode (RGM) is zeer geschikt om in te zetten voor mensen met aandoeningen aan het centraal zenuwstelsel (CVA/NAH, Parkinson, MS en dementie). Inmiddels heeft de methode bewezen ook positief effect te hebben bij kinderen en volwassenen met leer- en concentratieproblemen (dyslexie, dyspraxie en ADHD), bij psychiatrische aandoeningen, bij mensen met burn-out en/of depressieve klachten en bij senioren als Healthy Ageing activiteit.

De Ronnie Gardiner Methode is een vrolijke, gestructureerde, multi-sensorische oefenmethode voor de hersenen, waarbij ritme en muziek worden ingezet om beweging, spraak en cognitie te stimuleren.

Doordat er meerdere hersengebieden tegelijkertijd geactiveerd worden (o.a. zien, horen, motoriek, spraak, geheugen) is het een enorm sterke manier om de conditie van de hersenen te verbeteren.

De Ronnie Gardiner Methode is ontwikkeld door de Amerikaanse jazz-drummer Ronnie Gardiner in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Hij was van plan een methode te ontwikkelen die gebruikt kon worden om kinderen te helpen bij hun muzikale en motorische ontwikkeling.

Het doel van de RGM is om de hersenen van de deelnemers in een goede conditie te brengen én te houden. Deelnemers ervaren het als een pittige methode maar vooral ook als leuk. Men hoort veel reacties als  ‘Ik krijg weer nieuwe energie van de RGM’, ‘ik kan me weer beter concentreren’, ’mijn geheugen wordt er beter van’ en ‘het is zo gezellig om te doen met elkaar, er wordt veel gelachen’. De methode is geschikt voor iedereen die zijn/haar hersenen actief en gezond wil houden.

De mogelijke effecten van RGM:

 • verbetering concentratievermogen;
 • verbetering van de coördinatie;
 • verbetering van motorische vaardigheden;
 • een verbeterde lichaamsbalans;
 • verbetering van vermogen om dubbeltaken uit te voeren
 • verbetering van de denksnelheid en cognitief schakelen
 • verbetering van zowel het spraak-, lees- als leervermogen;
 • verbetering van sociale vaardigheden;
 • toename van zelfvertrouwen;
 • een verbeterde stemming, mensen worden er vrolijk van;
 • verhoging van het energie niveau.

Mensen komen met verschillende redenen naar een RGM-groep: zo zijn er senioren die willen voorkomen dat hun hersenen achteruit gaan, maar ook mensen die na een ziekenhuisopname of een chemokuur merken dat hun hersenen trager zijn geworden, en mensen die, na een stressvolle periode, merken dat hun geheugen en energieniveau minder zijn geworden. Er bestaan ook speciale groepen voor mensen met een neurologische aandoening zoals bijvoorbeeld Parkinson, een hersenbloeding of herseninfarct, MS of beginnende dementie. De methode is overigens ook zeer geschikt voor kinderen.

 

NB: vanwege te geringe belangstelling is RGM niet meer in ons standaard aanbod opgenomen.

Wilt u meer informatie dan kunt u mailen naar info@muziekschoolhunsingo.nl